Eikenprocessierups

De afgelopen weken hebben we veel eikenbomen in de gemeente preventief bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Daarnaast zetten we meer in op het verhogen van de biodiversiteit bijvoorbeeld door het ophangen van nestkasten. Ondanks deze maatregelen verwachten we ook dit jaar weer veel overlast van de eikenprocessierups. De eerste meldingen ontvangen we al. We doen onze uiterste best om de overlast van de eikenprocessierups zoveel als mogelijk te beheersen. Door de zachte winter kunnen we helaas, ondanks alle extra maatregelen, niet garanderen dat er dit jaar geen overlast zal zijn. 

Het gespecialiseerde bedrijf ‘De Nationale Bomenbank’ zal in onze gemeente in de openbare ruimte nesten weghalen. Het weghalen van nesten is een tijdrovende klus, vergt een specialistische aanpak en kost erg veel geld. Daarom maken we keuzes waar we dit wel doen en waar niet. Wij kiezen ervoor om op plaatsen waar veel mensen samenkomen als eerste de nesten te verwijderen, mits de aannemer het nest kan bereiken met een hoogwerker. Denk hierbij aan:

  • schoolpleinen en speelplekken;
  • sportparken;
  • begraafplaatsen;
  • doorgaande fietsroutes;
  • locaties waar tuinen/percelen dichter dan 10 meter bij de nesten zitten en waar een tractor of hoogwerken bij kan. 

Dit kan betekenen dat we niet bij u in de buurt meteen een nest kunnen verwijderen. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Op doorgaande wegen en fietspaden waar we de eikenprocessierupsen hebben aangetroffen plaatsen we waarschuwingslinten. Je kunt dan zien of hier rupsen zitten. Wij adviseren om dan een andere route te kiezen. Op openbare locaties met zwemwater plaatsen wij waarschuwingsborden, wij adviseren om niet in dit water te gaan zwemmen. De brandharen van de eikenprocessierups drijven namelijk op het water. Deze geven huidirritatie. Bovendien kunt u deze inslikken of in uw ogen krijgen.

Melding maken

De rupsen maken eind mei en begin juni hun nesten. Heb je ergens eikenprocessierupsen gezien meld dit aan de gemeente via de Buitenbeterapp, per mail via info@heusden.nl of telefonisch via (073) 513 17 89.

Meer informatie

Op deze pagina vind je tips en lees je meer achtergrondinformatie over de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Je kunt ook informatie vinden op deze website van de GGD of op het kennisplatform eikenprocessierups.

Ik ben in aanraking geweest met brandharen. Wat moet ik nu doen?

Ben je in aanraking geweest met een rups of zijn losgelaten haren, probeer dan niet te krabben of wrijven. Was of spoel de huid en ogen goed uit met water en was zo nodig al je kleren.