Eikenprocessierups

De blaadjes komen langzaam weer aan de bomen. Dat is dan ook het moment dat aannemer Brouwers Groenaannemers voor de gemeente Heusden in actie gaat komen.
 

De blaadjes zijn namelijk voedsel voor de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Dan beginnen de jonge rupsjes te eten van de jonge en verse eikenblaadjes.

Biologische bestrijding
De aannemer start in week 16 met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. In twee verschillende rondes benevelen we, met speciale apparatuur, de eikenbomen met een biologisch bacteriënpreparaat. Dit preparaat is volstrekt veilig voor mens en dier. Het wordt ook veel gebruikt bij het bestrijden van rupsen op groente en fruit. Een rups die van het blad eet wordt geïnfecteerd met de bacterie. Het beestje stopt daardoor met eten en gaat binnen twee tot vijf dagen dood.

De werkzaamheden vinden ook in de avond en nacht plaats omdat de verkeers- en weersomstandigheden dan het gunstigst zijn voor de bestrijding. Doordat we dit jaar twee keer preventief bestrijden, verwachten we dat er minder eikenprocessierupsen tot volwassenheid komen. Dit kunnen we echter niet garanderen.

Veel gestelde vragen

Hoe herken je bomen met eikenprocessierupsen?
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen. De rupsen gaan ’s nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van eikenbomen. Grote groepen rupsen kunnen een boom helemaal kaalvreten.

Waarom waren er in 2018 zoveel eikenprocessierupsen?
In 2018 heeft onder andere het mooie weer tijdens het groeiseizoen van april tot juli de hoge plaagdruk veroorzaakt. Ook was de beschikbaarheid van bestrijders te laag om deze plaagdruk te beheersen. Dit jaar bestrijden we in onze gemeente daarom in twee rondes. Hiermee willen we de overlast van vorig jaar te voorkomen. Dit is echter geen garantie!

Wat moet ik doen als ik eikenprocessierupsen in mijn tuin heb?
Probeer de rupsen niet zelf te verwijderen! Bel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf zoals een hovenier of boomverzorger.

Ik ben in aanraking geweest met brandharen. Wat moet ik nu doen?
De lange haren, die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen in het lichaam tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden! Ze bevatten namelijk mierenzuur en zijn voorzien van een weerhaakje. Vermijd daarom elk contact met de rupsen. Ben je toch in aanraking geweest met een rups of zijn losgelaten haren, dan mag je niet krabben of wrijven. Was of spoel de huid en ogen goed uit met water en was zo nodig al je kleren

De GGD heeft een speciale website over de eikenprocessierups. Op deze staat worden veel vragen beantwoord en handige tips gegeven. Klik hier om naar de site gaan. Heb je ergens eikenprocessierupsen gezien meldt dit aan de gemeente via de Buitenbeterapp, per mail op info@heusden.nl of telefonisch via (073) 513 17 89.

Wagen bestrijding

Uitgelicht