Preventieve bestrijding eikenprocessierups

15 april 2019

De blaadjes aan de bomen zijn voedsel voor de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Dan beginnen de jonge rupsjes te eten van de jonge en verse eikenblaadjes.

Biologische bestrijding
De aannemer is in week 16 gestart met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. In twee verschillende rondes benevelen we, met speciale apparatuur, de eikenbomen met een biologisch bacteriënpreparaat. Dit preparaat is volstrekt veilig voor mens en dier. Het wordt ook veel gebruikt bij het bestrijden van rupsen op groente en fruit. Een rups die van het blad eet wordt geïnfecteerd met de bacterie. Het beestje stopt daardoor met eten en gaat binnen twee tot vijf dagen dood.

De werkzaamheden vinden ook in de avond en nacht plaats omdat de verkeers- en weersomstandigheden dan het gunstigst zijn voor de bestrijding. Doordat we dit jaar twee keer preventief bestrijden, verwachten we dat er minder eikenprocessierupsen tot volwassenheid komen. Dit kunnen we echter niet garanderen.

Uitgelicht