Huwelijk

Huwelijksvermogensrecht

Op 1 januari 2018 zijn de nieuwe huwelijksvermogensregels ingegaan. Hiermee neemt Nederland afscheid van de algehele gemeenschap van goederen. Voor de algehele gemeenschap van goederen komt een beperkte gemeenschap van goederen in de plaats. Hierdoor wordt er bij een echtscheiding minder met elkaar gedeeld. Download hieronder de folder voor meer informatie.

https://nvvb.nl/media/cms_page_media/1186/Brochure%20trouwen-geregistreerd%20partnerschap%20goed_oyoDPxE.pdf

Trouwen is mogelijk van maandag tot en met zondag tussen 9.00 en 23.00 uur (behalve op algemeen erkende feestdagen).

Een administratief huwelijk of geregistreerd partnerschap
Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur en dinsdag om 9.00 uur en tussen 12.00 en 13.00 uur kunt u zonder ceremonie trouwen (in een spreekkamer van gemeentehuis Vlijmen met maximaal 10 personen).

Het wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand van het cluster burgerzaken.

Kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap
Een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap kan aangegaan worden op dinsdag om 10.00 of 11.00 uur in het gemeentehuis van Vlijmen. Dit is alleen mogelijk als minimaal 1 persoon in de gemeente Heusden woont én in het bezit is van een Heusden Pas. U betaalt eventueel wel de kosten voor uittreksels of een trouwboekje.

De gemeente Heusden kent een aantal bijzondere trouwlocaties.

Reserveren
Het reserveren van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan telefonisch via (073) 513 17 89. U bespreekt de huwelijksdatum, tijd en de locatie. U krijgt dan een meldingsformulier thuis gestuurd met een voorlopige bevestiging.

U kunt trouwen vanaf 14 dagen na ontvangst van uw complete huwelijksmelding tot maximaal 1 jaar na uw huwelijksmelding.

De leges voor trouwen in 2018
Afhankelijk van uw keuze voor tijdstip, locatie en trouwambtenaar variëren de kosten die u aan de gemeente Heusden betaalt tussen € 234 en € 1.041.

Een voorbeeld:
U trouwt op maandag - vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur in een van de gemeentehuizen met een trouwambtenaar van de gemeente, dan betaalt u € 513.

Trouwlocatie
Trouwt u niet in een van de gemeentehuizen in Vlijmen, Drunen óf het stadhuis in Heusden, dan komen er kosten voor de externe trouwlocatie bij. U betaalt aan de gemeente en aan de locatie. Informatie over deze extra kosten kunt u inwinnen bij de betreffende trouwlocatie.

Zit de trouwlocatie van uw wens er niet bij?

  • Eenmalige externe trouwlocatie aanvragen € 351.

  • Permanente externe trouwlocatie aanvragen € 491.

Externe trouwambtenaar
Eenmalig externe trouwambtenaar aanvragen € 211.

Een administratief huwelijk of geregistreerd partnerschap
Administratief huwelijk of geregistreerd partnerschap € 234.

Trouwboekje
Afgifte van een duplicaat trouw- of partnerschapsboekje € 37,60.

Annulering
Wilt u het huwelijk annuleren dan kunt u in aanmerking komen voor een gedeeltelijke teruggave van de kosten. Dit is afhankelijk van het moment van annulering. Het verzoek om teruggave moet schriftelijk worden ingediend gelijktijdig met het bericht tot annulering van het huwelijk.


Uitgelicht