Aanslagen OZB

U heeft onlangs een brief van ons ontvangen met de nieuwe WOZ-waarde van uw woning en het bedrag dat u dit jaar aan Onroerend Zaakbelasting (OZB) moet betalen.

WOZ betekent letterlijk Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar wordt de waarde van alle woningen en bedrijfspanden door de gemeente opnieuw vastgesteld. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van woningen via de vergelijkingsmethode. Hierbij wordt gekeken naar gerealiseerde verkoopprijzen van zo goed mogelijk vergelijkbare woningen in onze gemeente. De hoogte van de OZB hangt af van de waarde van een pand of stuk grond. Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook gebruikt voor het bepalen van het eigenwoningforfait en de hoogte van de waterschapsbelasting. Naast de OZB staat ook hondenbelasting (indien van toepassing) op de aanslag.

Huurders en de WOZ-waarde

Vanaf 2016 telt de WOZ-waarde mee bij het bepalen van de maximale huurprijs van sociale huurwoningen. Huurders van sociale huurwoningen krijgen daardoor belang bij de WOZ-waarde. Zij  kunnen daarom voortaan zelf de WOZ-waarde of een WOZ-beschikking opvragen bij de gemeente. 

Nieuw in MijnOverheid: Uw aanslag betalen met iDEAL

Als u gebruikt maakt van de berichtenbox in MijnOverheid ontvangt u dit jaar uw aanslag gemeentelijke belastingen/WOZ-beschikking 2017 in de berichtenbox. Als er nieuwe berichten voor u zijn, ontvangt u automatisch een e-mail op uw persoonlijk emailadres. Voortaan kunt u binnen MijnOverheid de aanslag ook betalen met iDEAL. U dient dan wel de volledige aanslag in één keer te betalen. Wilt u liever niet via iDEAL betalen, maar via uw persoonlijke internetbankieromgeving? Gebruik dan het aanslagnummer als betalingskenmerk.
Meer informatie over de berichtenbox kunt u vinden op www.MijnOverheid.nl.

Bezwaar via gespecialiseerde bureaus

"Niet eens met uw WOZ-waarde? Wij helpen uw gratis!" Niemand wil te veel betalen. Dat is logisch. Daarom is ‘gratis’ bezwaar maken tegen de WOZ-waarden steeds meer in trek. Met slogans zoals hierboven adverteren diverse, no cure no pay, bureaus om dit ‘gratis’ voor u te doen.

Echt gratis? Zoals veel dingen is gratis helemaal niet gratis. Er worden veel kosten gemaakt als deze bureaus voor u bezwaar maken en uiteindelijk betalen we daar allemaal aan mee. Dit is niet nodig: wij helpen u graag (en gratis)! Wie betaalt de kosten voor zo’n bureau? Uiteindelijk betalen we allemaal mee aan de kosten die een no-cure no-pay bureau voor u maakt. Dat zit zo: is een bezwaarschrift gegrond dan is de gemeente wettelijk verplicht om een onkostenvergoeding uit te betalen aan het bedrijf dat is ingeschakeld. De gemeente maakt op deze manier meer kosten dan als u zelf bezwaar maakt. Dat is jammer en onnodig, bezwaar maken is bij de gemeente altijd gratis en wij helpen u graag. 

Wie controleert de gemeente?

De gemeente wordt jaarlijks gecontroleerd door de Waarderingskamer, dit is een door het Rijk ingesteld onafhankelijk toezichtsorgaan. Taxeren is geen exacte wetenschap en het is soms lastig in de huidige woningmarkt te bepalen wat de economische waarde is van uw woning. Via www.heusden.nl kunt u zien waarmee de gemeente bij de waardebepaling van uw woning rekening moet houden. Voordat u bezwaar maakt, kunt het beste contact opnemen met de gemeente Heusden via telefoonnummer (073) 513 17 89.

Uitgelicht