Schoon water, vanzelfsprekend toch?

Achter de schermen werken de gemeente Heusden, het Waterschap Aa en Maas en Brabant Water hard aan schoon (drink)water. Bijvoorbeeld door het zorgen voor een goede riolering en afwatering, het schoonhouden van sloten en zuiveren van afvalwater en het leveren van drinkwater. Maar dit kunnen we niet alleen! Samen met jou kunnen we ons (drink)water schoon en gezond houden. Help ook mee!

Frituurvet, niet in het riool!
Gooi gebruikt frituurvet of –olie niet door het putje of je toilet! Dit veroorzaakt namelijk verstoppingen in het riool. Een tip: giet het terug in een plastic fles of leeg pak melk. Je kunt het gebruikte frituurvet of -olie gratis inleveren op de Milieustraat in Drunen. Kleine restjes olie of vet in de pan, veeg je makkelijk weg met keukenpapier. Dit gooi je dan weg bij het restafval. 

Kapotte kolken
Onze straten zijn voorzien van kolken. Die zorgen ervoor dat het water van de weg kan afstromen naar de riolering. Steeds vaker zien we dat er (zwaar) vuurwerk in de kolken afgestoken wordt. Dat leidt tot schades, gevaarlijke situaties en kosten voor de gemeente. Doordat er vuurwerk in de kolk ontploft kunnen bijvoorbeeld de stankschermen in de kolken stuk gaan of niet meer goed afsluiten. Daardoor ontstaat er stankoverlast in de straat. Wist je dat het herstellen van een kolk al gauw zeshonderd euro kost? Heb jij een kapotte kolk gezien of heb je last van rioolstank in de straat, laat het ons dan weten. Je kunt makkelijk een melding maken via de BuitenBeterapp op je je smartphone.

Toilet- en babydoekjes NIET IN HET RIOOL
Het riool is bedoeld voor onze ontlasting en wc-papier. En dus niet voor tampons, maandverband, frituurvet, kattengrit, vochtige doekjes of luiers. Wist u dat vochtige doekjes forse problemen aan het afvalwatersysteem opleveren. Ondanks dat fabrikanten aangeven dat doekjes biologisch afbreekbaar zijn, breken deze te langzaam af waardoor verstoppingen worden veroorzaakt. Gemalen slaan namelijk dicht en in de eerste zeef van de waterzuiveringsinstallatie treden verstoppingen op, wat extra onderhoudsgeld kost. Spoel daarom alleen droog toiletpapier door de wc! Alle vochtige doekjes, ook als ze voor ontlasting zijn gebruikt, horen bij het restafval.

Rioollucht op straat
Heb je overlast van rioollucht in de straat? Dan kan het zijn dat het “stankslot” van een kolk droog staat. Een kolk staat normaal gesproken vol water, net zoals bij een sifon, maar staat deze droog dan is er een open verbinding met het riool. Dat stinkt! Je kunt dit zelf verhelpen door een paar emmers water in de kolk te gieten (zonder chemische toevoegingen). De rioollucht zou vrijwel meteen weg moeten trekken. Ook na rioleringswerkzaamheden in de straat kan er tijdelijk een rioollucht blijven hangen. Deze zal na een paar dagen wegtrekken. Is dit niet het geval? Meld dit dan aan de gemeente! Wij controleren dan of het stankscherm in de kolk intact is. Meldingen kun je telefonisch, per mail of via de BuitenBeter-app doorgeven.

Uitgelicht

Stimuleringsbijdrage

Vraag nu subsidie aan!

Lees verder