Strooien bij gladheid

Koning winter is in ons land! Onze gladheidbestrijders springen dan weer voor dag en dauw uit hun bed om de doorgaande wegen veilig te houden.

Met strooiwagens bestrijden we gladheid op hoofdwegen, doorgaande wegen, doorgaande veelgebruikte fietspaden (voor scholieren en woon-/werkverkeer) en busroutes. Om dit zo vlot mogelijk te doen, verwijderen we uitneembare palen op de strooiroutes. Deze paaltjes plaatsen we nà het strooiseizoen weer terug. Voor het bepalen van de gladheid maakt de gemeente gebruik van de meetpunten van Rijkswaterstaat, de voorspellingen van Meteoconsult en de weginspecties door de gemeente zelf.

Wat doet de gemeente?

Als het zeker is dat het glad wordt, start er een strooiactie. Dit is minder milieubelastend dan preventief strooien. Het zout kan beter zijn werk doen als er veel verkeer overheen rijdt. Zout strooien op wegen waar nauwelijks verkeer komt, heeft geen effect. Woonstraten, locaties rondom scholen, dokterspraktijken, bejaardencentra e.d. worden in principe niet gestrooid. Melden? Alleen bij extreem gevaarlijke omstandigheden.

Wat kunt u zelf doen ?

Probeer na sneeuwval de sneeuw weg te vegen, dus voordat deze is vast gelopen. Hierdoor kunnen buurtbewoners veilig gebruik maken van het trottoir. Ook kunt u zelf met zout strooien tegen gladheid. Zout kunt u kopen bij tuincentra, doe-het-zelf winkels en bezinepompen. Strooi niet meer dan een handje zout per m2 en strooi niet te veel onder bomen, dat is slecht voor de wortels.

Uitgelicht