WOZ waarde

Aanslagen OZB
U ontvangt vandaag of morgen een brief van ons met de nieuwe WOZ-waarde van uw woning en het bedrag dat u dit jaar aan Onroerende-Zaakbelasting (OZB) moet betalen. WOZ betekent letterlijk Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar wordt de waarde van alle woningen en bedrijfspanden door de gemeente opnieuw vastgesteld. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van woningen via de vergelijkingsmethode. Hierbij wordt gekeken naar gerealiseerde verkoopprijzen van zo goed mogelijk vergelijkbare woningen in onze gemeente. De hoogte van de OZB hangt af van de waarde van een pand of stuk grond. Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook gebruikt voor het bepalen van het eigenwoningforfait en de hoogte van de waterschapsbelasting. Naast de OZB staat ook hondenbelasting (indien van toepassing) op de aanslag.

Digitaal ontvangen
Als u gebruik maakt van de berichtenbox in MijnOverheid ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen/WOZ-beschikking in de berichtenbox. Als er nieuwe berichten voor u zijn, kunt u automatisch een e-mail op uw persoonlijk e-mailadres ontvangen. Vergeet dan niet de e-mail notificatie aan te zetten. Let op: Als u een derde heeft gemachtigd (bv een administratiekantoor of belastingconsulent) kan het zijn dat u wellicht 'onbewust' gebruik maakt van de berichtenbox! Informeer hierover bij uw adviseur.

In één keer betalen via iDEAL
U kunt binnen MijnOverheid de aanslag ook betalen met iDEAL. U moet dan wel de volledige aanslag in één keer betalen. Wilt u liever niet via iDEAL betalen, maar via uw persoonlijke internetbankieromgeving? Gebruik dan het aanslagnummer als betalingskenmerk. U kunt er ook voor kiezen om een digitale automatische incasso af te geven, dit kan voortaan ook via MijnOverheid! Meer informatie over de berichtenbox vindt u op MijnOverheid.

Betalen via overschrijving
Op de achterzijde van de aanslag staat dat u ook kunt betalen via een overschrijving naar het bankrekeningnummer van de gemeente onder vermelding van het “betalingskenmerk”. U kunt de gegevens exact overnemen van de bijgevoegde acceptgiro. Indien u de acceptgiro kwijt bent geraakt dan vragen wij u  Als “betalingskenmerk” het aanslagnummer te vermelden. Let op: als u gebruik maakt van internetbankieren zonder acceptgiro dient u het aanslagnummer te vermelden in het “vrije invulveld” bij een gewone overboeking.

Betalen in termijnen
Het is mogelijk om via automatische incasso de aanslag in acht termijnen te betalen. U kunt hiervoor de gemeente machtigen. Als u de aanslag/woz-beschikking in de berichtenbox van MijnOverheid ontvangt kunt u vanaf dit jaar ook gebruik maken van de digitale automatische incasso, volg hiervoor de stappen in MijnOverheid. Ontvangt u de aanslag nog gewoon in de brievenbus en u maakt nog geen gebruik van automatische incasso, dan treft u bij de waardebeschikking/aanslag onroerende zaakbelastingen een machtigingskaart aan. Ook kunt u dan betalen met de QR code die staat afgedrukt op de voorzijde van het aanslagbiljet! U dient dan wel te beschikken over een QR-scanner.

Invullen aangifte inkomstenbelasting 2017
Veel inwoners vragen ons de WOZ-waarde te verstrekken voor het invullen van de aangifte inkomstenbelasting 2017. Hiervoor heb je de WOZ-aanslag van vorig jaar nodig. Deze heb je eind februari 2017 van ons ontvangen. Als je de WOZ-waarde 2017 van je woning 2017 niet meer kunt vinden, kun je deze hier online raadplegen met je DigiD. Heb je de WOZ-beschikking ontvangen in de berichtenbox van MijnOverheid? Dan is deze nog steeds daar te raadplegen. Tip: als je de aangifte vanaf 1 maart a.s. online invult via de website van de Belastingdienst of gebruik maakt van de aangifte-app, is de juiste WOZ-waarde al voor je ingevuld!

Meer informatie

 

 

 

.

 

Uitgelicht

Aanslag OZB