Restauratie Roze Kasteel

Gedeputeerde Henri Swinkels bezocht het kasteel Steenenburg dat momenteel gerestaureerd wordt. Hij had een mooi cadeau bij zich. De provincie subsidieert de restauratie namelijk met 400.000 euro.

Kasteel Steenenburg, voorheen bekend als ‘het roze kasteel’, maakt deel uit van plan Steenenburg, waar een plan voor is ontwikkeld met huizen, een medische campus en het kasteel als middelpunt.

Wethouder Mart van der Poel: “We zijn ontzettend blij met deze subsidie, want nu kunnen we verder met het plan. De roze verf wordt er afgehaald, want die heeft het kasteel heel erg beschadigd. En dan brengen we het terug in de oorspronkelijke staat, van voor het ‘roze kasteel’ van het Land van Ooit.” Op dinsdag 15 januari gaf wethouder Mart van der Poel het officiële startsein voor de restauratie van kasteel Steenenburg. Daarbij worden onder meer alle aanbouwen gesloopt en verdwijnt de roze kleur van de gevel. De verwijdering van de verflaag van de oude bakstenen is werk voor experts om te voorkomen dat de muren van het rijksmonument beschadigd raken. Als alles volgens planning verloopt is de restauratie in september klaar.

Restauratie rijksmonument

De restauratie van de buitenkant van het kasteel kost ongeveer 1,2 miljoen, de provincie draagt vier ton bij vanwege de historische waarde van het gebied. De subsidie is bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Land van Ooit

De gemeente Heusden kocht in 2008 het kasteel en de bijbehorende gronden, nadat het Land van Ooit failliet ging. De afgelopen tien jaar werden verschillende ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied onderzocht. Sinds enkele jaren spreken de gemeente en Jan Kelders Beheer B.V. over plannen voor Steenenburg en de rollen die beide partijen daarin willen en kunnen nemen. Afgelopen voorjaar werd een mondeling akkoord over de plannen bereikt, met name over de campus in het noordelijke deel van Steenenburg. De gemeente neemt binnen het totale Plan Steenenburg de restauratie en toekomstige invulling van het kasteel en de ontwikkeling van de appartementen, hofwoningen en ruime bouwkavels voor haar rekening. Oomen Architecten uit Breda tekent in opdracht van Jan Kelders Beheer B.V. voor het ontwerp van de in het oog springende campus.

Uitgelicht