Eikenprocessierups

Het is gelukt om extra capaciteit te krijgen voor het bestrijden van de eikenprocessierupsen. Sinds deze week zijn er enkele weken meerdere aannemers meerdere dagen in de week bezig met de bestrijding.

De eikenprocessierups houdt Nederland flink bezig. Ook in Heusden merken we goed dat de rupsen er weer zijn en bestrijden we ze met de mogelijkheden die we hebben. Na vorig jaar hadden we ons voorbereid op een toename van de rupsen, maar net als heel Nederland zijn we verrast door de enorme toename die we nu zien. 

Werkzaamheden

Wij hebben de eikenprocessierups afgelopen weken preventief bestreden in twee ronden. Vanaf week 24 is de aannemer gestart in onze gemeente met het verwijderen van nesten. We hebben het gespecialiseerde bedrijf Brouwers Groenaannemers voor 1 dag in de week kunnen reserveren om op openbare plaatsen nesten te verwijderen. Helaas zijn er zoveel meldingen, al meer dan 300, zodat we rustig kunnen zeggen dat in onze hele gemeente overlast is van deze rupsen. Daarom moeten wij keuzes maken op welke locatie de bestrijders aan de slag gaan. Wij kiezen er daarom voor om plaatsen waar veel mensen vaker samenkomen, zoals schoolpleinen, BSO's en winkelcentra, als eerste te behandelen. De sportparken geven we een prioriteit meer, omdat de meeste verenigingen zijn gestopt vanwege de zomer. Dit maakt wat capaciteit vrij om andere locaties, zoals BSO's, meer aandacht te geven. Omdat het bestrijden erg arbeidsintensief is, zijn we alleen al met de plaatsen die prioriteit krijgen nog enkele weken bezig. We doen ons uiterste best om meer bestrijdingscapaciteit te krijgen bij aannemers.

Extra capaciteit

Het is gelukt om extra capaciteit te krijgen voor het bestrijden van de rupsen. Beginnend in week 27 zijn er enkele weken meerdere aannemers meerdere dagen in de week bezig met de bestrijding. Aan de Tuinbouwweg plaatst de Buitendienst zogenaamde feromoonvallen om de rupsen daar te bestrijden. Dit is een proef.

Waarschuwingen

Door de enorme toename van eikenprocessierupsen is het helaas niet mogelijk om overal de nesten te verwijderen. Op doorgaande wegen en fietspaden waar we de eikenprocessierupsen hebben aangetroffen plaatsen we waarschuwingslinten. Je kunt dan zien of hier rupsen zitten. Op andere locaties plaatsen wij waarschuwingsborden met waarschuwingslint, wij adviseren om dan een andere route te kiezen. Wij blijven continu monitoren waar de nesten zich bevinden om prioriteiten te bepalen.

Heb je ergens eikenprocessierupsen gezien meld dit aan de gemeente via de Buitenbeterapp, per mail via info@heusden.nl of telefonisch via (073) 513 17 89.

Locaties met eikenprocessierupsen

Tot nu toe hebben we zo'n 300 meldingen gehad van locaties met eikenprocessierupsen.

Veelgestelde vragen

Heel begrijpelijk krijgen we veel vragen over de eikenprocessierupsen en de bestrijding ervan. We proberen al uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. 

Bron video: gemeente 's-Hertogenbosch