Heusdenaren naar Prinsjesdag

Sinds 1904 is het traditie dat een burgerdeputatie deel uit maakt van het militair ceremonieel van Prinsjesdag. Sabine, Sanne, Gerda en Angélique uit onze gemeente waren hiervoor gevraagd.

Samen zijn zij onderdeel van de organisatie van SamenLoop voor Hoop gemeente Heusden, die dit jaar werd uitgeroepen tot Heusdenaar van het jaar. Als ambassadeurs van de gemeente en van Provincie Noord-Brabant stonden zij langs de route van de Koning en Koningin, op weg naar het Binnenhof tijdens Prinsjesdag. Je leest hieronder hun verslag van de speciale dag.

"Dinsdag 17 september was de derde dinsdag van september en dus een speciale dag: Prinsjesdag. En voor ons een extra speciale Prinsjesdag, want namens de gemeente Heusden mochten we deel uitmaken van de Burgerdeputatie. Dit jaar was provincie Noord-Brabant aan de beurt om burgers uit te nodigen voor de ereafzetting langs de route van de Koning en Koningin naar de Ridderzaal en wij mochten dus mee, een unieke kans!

Om 07.45u vertrok de bus naar Den Haag vanaf het Provinciehuis in Den Bosch. Daar ging voor ons een paar dagen overleg via WhatsApp aan vooraf vanwege de voorgeschreven zwarte of donkerblauwe kleding en we wilden er natuurlijk wel een beetje netjes uitzien voor deze gelegenheid. In de bus kwam de sfeer er meteen goed in door de Brabantquiz en het zingen van het onofficiële Brabantse volkslied van Guus Meeuwis.

De koffie stond klaar in het Provinciehuis in Den Haag en daar kregen we ook de laatste (strenge!) instructies. De ereafzetting hoort namelijk bij het militair ceremonieel en daar horen allemaal regels bij. Na de koffie en een fotomoment gingen we in optocht naar het Malieveld, waar we invoegden in de militaire stoet op weg naar ons vak. Aangekomen op onze plaats langs de route moesten we stil staan, precies een meter van elkaar af. Na even wachten, begon de militaire optocht met veel verschillende afdelingen van het leger met allerlei vaandels. Een aantal afdelingen kwam te paard, best indrukwekkend zoveel paarden en militairen bij elkaar.

Daarna kwam dan eindelijk de koninklijke stoet voorbij, bestaande uit vier koetsen. In de één-na-laatste koets zaten Prins Constantijn en Prinses Laurentien en in de laatste dan toch echt Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Heel bijzonder om het koningspaar van zo dichtbij te zien, te midden van alle ceremonies van Prinsjesdag.

Na in totaal ongeveer drie uur stilstaan gingen we in de militaire stoet weer terug. Nu werden we weer enorm in de watten gelegd met een lunch, waarna het tijd was voor de terugreis. We kijken met veel plezier terug op een hele bijzondere ervaring en zijn dankbaar dat wij de Provincie Noord Brabant en gemeente Heusden mochten vertegenwoordigen.’’

Angélique, Gerda, Sabine en Sanne

burgerdeputatie

Uitgelicht