75 jaar vrijheid

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De provincie Noord-Brabant werd een halfjaar eerder bevrijd en daarom staan we in 2019 al stil bij deze bijzondere mijlpaal. We leven in Heusden 75 jaar in vrijheid en willen dit samen met inwoners en bezoekers herdenken en vieren.

Om onze vrijheid te herdenken en  te vieren, ontwikkelen een groot aantal lokale initiatiefnemers een programma om de verhalen van onze gemeente door te vertellen en te laten herbeleven aan de volgende generaties. Er vinden nu al diverse activiteiten plaats!

Heusden Herdenkt

Ieder laatste weekend van de maand vindt de stadswandeling Heusden Herdenkt plaats. De stadsgids vertelt uitgebreid over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog zoals de stadhuisramp en de wederopbouw van de vestingstad. Een kaartje kost €4,50  en is te koop bij het Bezoekerscentrum in Heusden. Meer informatie vind je op www.ontmoetdelangstraat.nl

Lezing ‘Heusden geteisterd en bevrijd’

Op 30 september kun je in bibliotheek Oudheusden luisteren naar de lezing ‘Heusden geteisterd en bevrijd’. Journalist Hans van den Eeden vertelt deze avond over de Stadhuisramp van Heusden van 4 op 5 november 1944. Bij deze ramp kwamen 134 inwoners om het leven, ongeveer tien procent van de bevolking! De lezing begint om 19.30 uur en is gratis. Aanmelden kan hier

Lezing ‘Bommen en granaten in Vlijmen en Nieuwkuijk’

Op 7 oktober kun je in bibliotheek Vlijmen luisteren naar de lezing ‘'Bommen en granaten in Vlijmen en Nieuwkuijk'. Journalist Hans van den Eeden vertelt deze avond over de vlucht van ongeveer zeventienhonderd inwoners van Nieuwkuijk en omgeving naar abdij Mariënkroon in 1944. De lezing begint om 19.30 uur en is gratis. Aanmelden kan hier.

Tweedehansjes

We willen blijven herdenken en vieren dat we in vrijheid leven. Het Pieck ontwikkelde daarom het 'Tweedehansje', deze armband is gemaakt van gebruikt textiel en is gebaseerd op het verhaal van ”het Jongetje naast het graf’’, een van de 75 oorlogsverhalen die opgetekend is in het bijzondere project ‘Brabant Remembers’. Deze armbandjes worden in oplage gemaakt, maar daar heeft Het Pieck jou voor nodig! Maak je deel uit van een handwerkgroepje, een knutselclub of gewoon een groep vrienden die samen aan de slag willen? Maak dan een 'Tweedehansje’. De armbandjes worden gebruikt tijdens 75 jaar Vrijheid Heusden. Meer informatie vind je hier.

75 jaar vrijheid

Uitgelicht