Een Carnaval van NIX is ook gezellig!

Het feestgedruis barst bijna los! Gemeente Heusden en de Heusdense horecaondernemers willen ook dit jaar weer een veilig en verantwoord carnaval voor iedereen. Dus niet roken, niet drinken onder de 18 jaar tijdens carnaval.

Veilig en verantwoord
Carnaval is één van de momenten, waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken. Het moment waarop een kind het eerste glas alcohol drinkt, is de start van een patroon van vaker en steeds meer drinken. Gemiddeld is een kind na dat eerste glas binnen anderhalf jaar voor het eerst dronken.

Alcoholmisbruik
Jongeren zijn extra gevoelig voor de effecten van alcohol. Het beïnvloed de ontwikkeling van de hersenen, die dan nog volop in de groei zijn. Alcoholgebruik kan leiden tot blijvende gedragsveranderingen, leerproblemen, lichamelijke klachten en een grotere kans op verslaving op latere leeftijd. Eenmaal ontstane schade is onomkeerbaar. Alcohol(misbruik) leidt ook tot overlast, ongelukken, overschrijden van (seksuele) grenzen en soms zelfs tot alcoholvergiftiging en blijvende hersenschade. Helaas belanden er elk jaar, tijdens carnaval, jongeren door overmatig alcoholgebruik in het ziekenhuis.

Geef jezelf niet weg!
Gebruik jij de identiteitskaart of rijbewijs van je oudere broer of zus om, tijdens carnaval, een kroeg binnen te komen of alcohol te kopen? Wist je dat je hiermee een strafbaar feit pleegt? Het gevolg hiervan is dat je bij bureau Halt terecht komt en de identiteitskaart waarmee je fraudeert vernietigd wordt. Komt dit vaker voor, dan kun je op de ‘signaleringslijst’ terecht komen. Hierdoor kan het zijn dat je voor meerdere jaren geen paspoort meer krijgt, en dat je dus niet meer op vakantie of op stage kunt buiten Europa. Geef jezelf daarom dus niet weg! Voorkom identiteitsfraude!

Duidelijk en simpel
Uiteindelijk moet de belangrijkste boodschap natuurlijk van jou als ouder komen. Is de afspraak thuis tot 18 jaar niet drinken (afspraak van NIX), maak dan duidelijk dat dit ook voor de periode van carnaval geldt. Dus geef je puber geen ‘Sneeuwwitje’ (een scheutje bier door de 7-up) of een biertje tijdens carnaval ‘omdat het feest is’. Hiermee geef je een onduidelijke boodschap af. Houd het liever duidelijk en simpel: niet drinken, is niet drinken. Ook tijdens carnaval. Tips voor een goed gesprek vind je op www.hoepakjijdataan.nl

Brabant gaat voor nul verkeersdoden
Vergeet één ding niet voordat je je in het feestgedruis stort: spreek af wie de BOB is! Kom veilig thuis. Brabant gaat voor NUL verkeersdoden, óók tijdens de carnaval!

Bob met Carnaval    

Uitgelicht