Uitgifte van onroerende zaken

Bij het voornemen tot uitgifte van een onroerende zaak moeten wij gelijke kansen bieden aan (potentiële) gegadigden. Dit is nogmaals bevestigd in een arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (Didam-arrest ECLI:NL: HR:2021:1778). De gemeente heeft dit geconcretiseerd in haar ‘Uitvoeringsregeling uitgifte van onroerende zaken’, zie: Gemeenteblad 2022, 562243 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)

In het arrest ging het over verkoop van een onroerende zaak, maar de uitspraak heeft ook betrekking op het sluiten van andere privaatrechtelijke overeenkomsten met betrekking tot de uitgifte van onroerende zaken zoals huur, verhuur, pacht, erfpacht, opstal en bruikleen. 

Als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de uit te geven onroerende zaak, kan de gemeente volstaan met het bekend maken van haar voornemen om de onroerende zaak één-op-één uit te geven, mits zij hierbij een motivatie vermeld.

Hieronder vindt u de locaties die de gemeente voornemens is uit te geven. Als u van mening bent dat u ook een serieuze gegadigde bent die in aanmerking komt voor uitgifte van de betreffende onroerende zaak, moet u binnen 20 dagen na bekendmaking een kort geding aanhangig maken bij de Rechtbank Oost-Brabant.

Vlijmen, 4 juli 2024 – De gemeente Heusden is van plan onderstaand perceel grond te verkopen aan Enexis Netbeheer B.V.:

  • Een perceel grond gelegen aan de Van Houtenstraat in Drunen. Dit perceel is kadastraal bekend als gemeente Drunen, sectie L, nummer 4188 (ged.), met een oppervlakte van circa 31 m2. 

Afweging
Op dit perceel wil Enexis Netbeheer B.V. een netstation plaatsen. Omdat op deze verkoop de  ‘Uitvoeringsregeling verkoop en verhuur van groenstroken’ van 24 september 2013 van toepassing is vindt de gemeente dat er sprake is van een uitzonderingssituatie. Het gaat om een uitzondering zoals door de Hoge Raad geformuleerd in haar arrest van 26 november 2021. Dat is het zogenaamde ‘Didam-arrest’. Deze uitzondering geldt, omdat van tevoren vast staat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor koop van het perceel grond. Die gegadigde is Enexis Netbeheer B.V.

Geen zienswijzen, bezwaren of beroep
Tegen het aangaan van deze koopovereenkomst kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep worden ingediend. Het gaat om zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.
Serieuze gegadigden, die vinden dat zij ook voor het kopen van dit perceel grond in aanmerking komen, kunnen een kort geding aanspannen bij de rechtbank Oost-Brabant. Dat moet uiterlijk op 23 juli 2024. De zogenaamde vervaltermijn is twintig kalenderdagen. We gebruiken deze termijn vanwege de voortgang en rechtszekerheid voor zowel de koper als mogelijke gegadigden.

Vlijmen, 22 juni 2024 – De gemeente Heusden is voornemens onderstaande percelen grond te verkopen:

  • Twee percelen grond grenzend aan De Jonglaan 15 Vlijmen, te weten: een perceel grond dat kadastraal bekend is als gemeente Vlijmen, sectie N, nummer 1080 ged. met een oppervlakte van circa 29 m2 en een perceel grond dat kadastraal bekend is als gemeente Vlijmen, sectie N, nummer 4321 ged. met een oppervlakte van circa 25 m2. Het voornemen is deze percelen grond te verkopen aan de eigenaar van De Jonglaan 15 Vlijmen.
     
  • Een perceel grond grenzend aan De Jonglaan 17 Vlijmen, welk perceel kadastraal bekend is als gemeente Vlijmen, sectie N, nummer 1080 ged. met een oppervlakte van circa 214 m2. Het voornemen is dit perceel grond te verkopen aan de eigenaar van De Jonglaan 17 Vlijmen.
     
  • Een perceel grond grenzend aan De Jonglaan 19 Vlijmen, welk perceel kadastraal bekend is als gemeente Vlijmen, sectie N, nummer 1080 ged. met een oppervlakte van circa 200 m2. Het voornemen is dit perceel grond te verkopen aan de eigenaar van De Jonglaan 19 Vlijmen.
     
  • Een perceel grond grenzend aan De Jonglaan 21 Vlijmen, welk perceel kadastraal bekend is als gemeente Vlijmen, sectie N, nummer 1080 ged. met een oppervlakte van circa 191 m2. Het voornemen is dit perceel grond te verkopen aan de eigenaar van De Jonglaan 19 Vlijmen.
     
  • Een perceel grond grenzend aan De Jonglaan 23 Vlijmen, welk perceel kadastraal bekend is als gemeente Vlijmen, sectie N, nummer 1080 ged. met een oppervlakte van circa 109 m2. Het voornemen is dit perceel grond te verkopen aan de eigenaar van De Jonglaan 23 Vlijmen.

Afweging
De woonbuurt waartoe De Jonglaan behoort is medio jaren negentig gerealiseerd. Gelet op de stedenbouwkundige invulling van destijds grenzen de woningen aan De Jonglaan 15 t/m 27 aan de achterzijde aan het achtergelegen agrarisch gebied. In voorkomende gevallen is hierdoor sprake van een opvallend ondiepe tuin bij deze woningen.

Dit achtergelegen agrarisch gebied wordt in ontwikkeling genomen voor realisatie van de nieuwe woonwijk De Grassen (fase 2). De toekomstige tuinen bij de nieuwe woningen zullen hierbij grenzen aan de bestaande tuinen aan De Jonglaan 15 t/m 27 (tuin-tegen-tuin). Het is echter mogelijk om vooreerst de bestaande tuinen horende bij de percelen aan De Jonglaan 15 t/m 27 te vergroten. Beide mogelijkheden zijn namelijk stedenbouwkundig inpasbaar. Derhalve heeft het college bij haar besluit van 3 mei 2022, vooruitlopend op de bestemmingsplanprocedure, de perceeleigenaren aan De Jonglaan 15 t/m 27 Vlijmen de mogelijkheid gegeven een perceel grond grenzend aan de achterzijde van hun woning te kopen van de gemeente.

Gelet op bovenstaande aangegeven situatie vindt de gemeente dat bij verkoop van deze percelen grond sprake is van de uitzonderingssituatie zoals door de Hoge Raad geformuleerd in haar arrest van 26 november 2021. Dit is het zogenaamde ‘Didam-arrest’. Deze uitzondering geldt, omdat van tevoren vast staat dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor koop van deze percelen grond. Deze gegadigden zijn de eigenaren van De Jonglaan 15, 17, 19, 21 en 23 Vlijmen.

Geen zienswijzen, bezwaren of beroep
Tegen deze koopovereenkomst kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep worden ingediend. Het gaat om zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Serieuze gegadigden, die vinden dat zij ook voor deze koop in aanmerking komen, kunnen een kort geding aanspannen bij de rechtbank Oost-Brabant. Dat moet uiterlijk op 11 juli 2024. De zogenaamde vervaltermijn is twintig kalenderdagen. We gebruiken deze termijn vanwege de voortgang en rechtszekerheid voor zowel de koper als mogelijke gegadigden.

Een gedeelte van de Heusdenseweg 29 te Herpt wordt sinds 1 oktober 2021 gebruikt middels een bruikleenovereenkomst. Gemeente en gebruiker wensen de bruikleenovereenkomst met terugwerkende kracht per 1 maart 2024 om te zetten naar een huurovereenkomst.

De gemeente is van mening dat bij desbetreffende verhuur sprake is van een uitzonderingssituatie waarbij slecht 1 serieuze gegadigde, namelijk de huidige gebruiker, in aanmerking komt voor verhuur.

Op basis van onderstaande argumentatie is de gemeente tot dit oordeel gekomen:

  • de huidige gebruiker maakt al sinds 1 oktober 2021 gebruik van een gedeelte van het gebouw;
  • het betreft incourant vastgoed, door de ligging op de begraafplaats in combinatie met de bestemmingsmogelijkheden zijn er geen passende andere gegadigden.

De gemeente is van mening dat op grond van voorgaande motivatie een overeenkomst gesloten kan worden.

Tegen de overeenkomst kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Awb worden ingediend c.q. ingesteld. Mocht u zich niet kunnen vinden in de voorgenomen verhuur en merkt u zichzelf aan als gegadigde partij die in aanmerking komt voor verhuur, dan moet u dat binnen een termijn van 20 dagen na deze publicatie schriftelijk aan ons bekend maken. Deze termijn is een vervaltermijn.

Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant, het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waalwijk (hierna gezamenlijk: het college) zijn voornemens om als onderdeel van project Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (hierna: GOL) ter hoogte van Elshout een snelwegafrit van de autosnelweg A59 te realiseren en een ecologische verbindingszone aan te leggen tussen natuurgebied de Hooibroeken en het Afwateringskanaal ’s-Hertogenbosch – Drongelen.

Het doel van de voorgenomen grondverkoop is de gelijktijdige aankoop door het college van drie percelen grond, kadastraal bekend als gemeente Drunen, sectie K, nummer 23 (gedeeltelijk), gemeente Drunen, sectie K, nummer 74 (geheel) en gemeente Drunen, sectie K, nummer 75 (gedeeltelijk), waarop een gedeelte van de hiervoor omschreven werken zal worden gerealiseerd binnen project GOL.
Het college sluit hiervoor een ruilovereenkomst met de eigenaren van een gedeelte van de benodigde percelen waarbij de volgende kadastrale percelen aan de perceeleigenaren worden verkocht:

  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 16 (geheel)
  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 17 (geheel)
  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 18 (geheel)
  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 900 (geheel)
  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 2585 (geheel)
  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 2586 (geheel)
  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 2587 (geheel)
  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 2588 (gedeeltelijk)
  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 101 (geheel)
  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 108 (geheel)
  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 110 (geheel)
  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 111 (geheel)
  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 760 (geheel)
  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 761 (geheel)


De eigenaren van deze percelen hebben aangegeven alleen mee te willen werken aan een grondverkoop, indien er geruild kan worden met voor hen geschikte vervangende grond en indien zij het eerste pachtrecht verkrijgen op de percelen Drunen K 15 en Waalwijk K 107 tot 31-12-2028. Daaruit is deze ruiling ontstaan. In de ruiling worden de percelen, zoals opgenomen in deze publicatie, als ruilgrond ingezet c.q. één-op-één aan de eigenaren van de percelen verpacht. Hiermee zijn de desbetreffende eigenaren de enige serieuze gegadigde voor verkoop c.q. ruiling om de beoogde doelstelling te realiseren.

Het college is van mening dat bij deze verkoop sprake is van een uitzonderingssituatie zoals door de Hoge Raad geformuleerd in haar arrest van 26 november 2021. Omdat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van de grond, hoeft geen mededingingsruimte door middel van een openbare selectieprocedure te worden geboden. De criteria die het college daarbij in aanmerking neemt zijn de volgende:

1. Opgave Provincie, gemeente Heusden en gemeente Waalwijk
In het project ´Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat” (hierna: GOL) is op perceelniveau vastgelegd waar het college grond nodig heeft om het infrastructurele werk te kunnen realiseren. Het college heeft daarvoor middelen ter beschikking gesteld. In onderhavig geval ruilt het college grond ten behoeve van de realisatie van het project GOL. Door de grondruil verkrijgt het college grond in eigendom, welke voor project GOL benodigd is.

2. Doel van de verkoop / ruiling
Het doel van de grondverkoop / ruiling is de gelijktijdige aankoop door de provincie Noord-Brabant van drie percelen grond, kadastraal bekend als gemeente Drunen, sectie K, nummer 23 (gedeeltelijk), gemeente Drunen, sectie K, nummer 74 (geheel) en gemeente Drunen, sectie K, nummer 75 (gedeeltelijk). Middels deze ruiling kan op de door de provincie Noord-Brabant te verwerven percelen een gedeelte van het infrastructurele werk en van de ecologische verbindingszone worden gerealiseerd binnen het project GOL.

Vervaltermijn reactie
Tegen de ruiling kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Awb worden ingediend c.q. ingesteld. Eenieder die meent dat hij, met inachtneming van voornoemde criteria, als een serieuze gegadigde ook voor de aankoop van de percelen in aanmerking komt, dient binnen 20 kalenderdagen na publicatie van deze aankondiging een kort geding tegen de provincie Noord-Brabant, de gemeente Heusden en de gemeente Waalwijk aanhangig te maken bij de Rechtbank Oost-Brabant, Leeghwaterlaan 8, 5223 BA te ’s-Hertogenbosch. Het starten van een kort geding geschiedt door middel van een tijdige betekening van een dagvaarding door een deurwaarder.

Bij gebreke van een tijdig kort geding binnen de hierboven opgenomen vervaltermijn van 20 kalenderdagen, vervalt het recht tegen voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De provincie Noord-Brabant, de gemeente Heusden, de gemeente Waalwijk en de grondeigenaar zouden immers onredelijk worden benadeeld, indien pas na deze termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

Aan de Elshoutseweg ongenummerd in Elshout wil de gemeente Heusden een stevige waterberging met zogenaamde bypass aanleggen voor Drunen. 

De gemeente sluit hiervoor een ruilovereenkomst met de eigenaar van het perceel. Het perceel dat kadastraal bekend staat als gemeente Drunen, sectie K, nummer 687, groot 21.900 m² gaan van de eigenaar naar de gemeente, de percelen die kadastraal bekend staan als gemeente Vlijmen, sectie O, nummers 84 en 85 tezamen groot 55.380 m² worden door de gemeente overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

'Didam-arrest'
De gemeente vindt dat er bij de grondruil sprake is van een uitzonderingssituatie zoals door de Hoge Raad geformuleerd in zijn arrest van 26 november 2021. Dit arrest staat bekend als het 'Didam-arrest'. Vooraf staat vast dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde, namelijk de betreffende eigenaar in aanmerking komt voor de ruil.

De gemeente is tot dat oordeel gekomen op basis van de volgende argumenten:

  • De gemeente heeft modelberekeningen laten maken van het Systeemoverzicht Stedelijk Water. Hierin wordt berekend in hoeverre de huidige riolering in staat is het hemelwater, het afvalwater op een goede manier te kunnen verwerken. Daaruit kwam naar voren dat het gemengde rioolstelsel van afvalwater en grondwater niet genoeg capaciteit heeft. Hierdoor ontstaat water op straat in Drunen. Daardoor is er een risico dat de aan de grond gegeven bestemming gevaar loopt. 
  • De gemeente wil vanwege de uitkomsten uit het onderzoek een stevige waterberging aanleggen. Het genoemde perceel is hiervoor nodig. Alleen met de eigenaar van het dit perceel kunnen afspraken gemaakt worden.
  • De aanleg van de waterberging en bypass zorgt ervoor dat het gemengde rioolstelsel (afvalwater en grondwater) weer voldoende capaciteit krijgt.
  • De inrichting bestaat uit een waterloop (de bypass) en een waterberging. In de waterberging kan het water gebufferd worden en kan het infiltreren naar het grondwater. De waterbuffer krijgt een parkachtige landschappelijke inrichting die aansluit op andere landschapszones. Naast de waterfunctie krijgt het gebied dus ook een functie op het gebied van biodiversiteit, recreatie en verbetering van de landschapskwaliteit. 

De gemeente vindt dat op grond van deze motivatie een ruilovereenkomst mogelijk is.

Kort geding
Tegen de ruiling kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht worden ingediend of ingesteld. Mocht u zich niet kunnen vinden in de hiervoor beschreven ruil en vindt u dat u zelf als gegadigde partij voor deze ruil in aanmerking komt? Dan moet u dat binnen uiterlijk 8 januari 2024 een kort geding aanhangig maken bij de Rechtbank Oost-Brabant. Deze termijn is een zogenaamde vervaltermijn.

Vlijmen, 30 april 2024 – De gemeente Heusden is van plan de onderstaande percelen grond te verhuren en in bruikleen te geven:  

  • Een perceel grond, grenzend aan Oude Haven 4 te Haarsteeg. Dit perceel is kadastraal bekend als gemeente Vlijmen, sectie N, nummer 4125 (ged.) en gemeente Vlijmen, sectie O, nummer 290 (ged.) met een grootte van circa 100 m2. Het voornemen is het perceel te verhuren aan de eigenaar van de Oude Haven 4 Haarsteeg.
     
  • Een perceel grond, grenzend aan Oude Haven 4 te Haarsteeg. Dit perceel is kadastraal bekend als gemeente Vlijmen, sectie N, nummer 4125 (ged.) en gemeente Vlijmen, sectie O, nummer 290 (ged.) met een grootte van circa 56 m2. Het voornemen is het perceel in bruikleen te geven aan de eigenaar van de Oude Haven 4 Haarsteeg.

Afweging

De percelen grond worden al een lange periode gebruikt. Daarom vindt de gemeente dat bij verhuur en bruikleen van deze percelen grond sprake is van de uitzonderingssituatie. Het gaat om een uitzondering zoals door de Hoge Raad geformuleerd in haar arrest van 26 november 2021. Dat is het zogenaamde ‘Didam-arrest’. Deze uitzondering geldt, omdat van tevoren vast staat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor huur en bruikleen van de percelen grond. Die gegadigde is de eigenaar van de Oude Haven 4 Haarsteeg.  

Geen zienswijzen, bezwaren of beroep
Tegen deze huur- en bruikleenovereenkomst kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep worden ingediend. Het gaat om zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Serieuze gegadigden, die vinden dat zij ook voor deze huur en bruikleen in aanmerking komen, kunnen een kort geding aanspannen bij de rechtbank Oost-Brabant. Dat moet uiterlijk op 19 mei 2024. De zogenaamde vervaltermijn is twintig kalenderdagen. We gebruiken deze termijn vanwege de voortgang en rechtszekerheid voor zowel de koper als mogelijke gegadigden.

Drunen, 15 juli 2024 – De gemeente Heusden is van plan onderstaande percelen grond te verkopen:
Percelen grond grenzend aan Jacob Marisplein 28 Drunen. Deze percelen zijn kadastraal bekend als gemeente Drunen, sectie L, nummer 5105 ged. met een oppervlakte van circa 7 m2 en gemeente Drunen, sectie L, nummer 6015 ged. met een oppervlakte van circa 1 m2. Het voornemen is deze percelen grond te verkopen aan de eigenaar van Jacob Marisplein 28 Drunen.

Afweging

Deze percelen grond grenzen aan het eigendom van Jacob Marisplein 28 Drunen en worden reeds een periode gebruikt door Jacob Marisplein 28 Drunen. Daarom vindt de gemeente dat bij verkoop van deze percelen grond sprake is van de uitzonderingssituatie. Het gaat om een uitzondering zoals door de Hoge Raad geformuleerd in haar arrest van 26 november 2021. Dat is het zogenaamde ‘Didam-arrest’. Deze uitzondering geldt, omdat van tevoren vast staat dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor koop van deze percelen grond. Die gegadigde is de eigenaar van Jacob Marisplein 28 Drunen.  

Geen zienswijzen, bezwaren of beroep
Tegen deze koopovereenkomst kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep worden ingediend. Het gaat om zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Serieuze gegadigden, die vinden dat zij ook voor deze koop in aanmerking komen, kunnen een kort geding aanspannen bij de rechtbank Oost-Brabant. Dat moet uiterlijk op 3 augustus 2024. De zogenaamde vervaltermijn is twintig kalenderdagen. We gebruiken deze termijn vanwege de voortgang en rechtszekerheid voor zowel de koper als mogelijke gegadigden.

 

Laatst bijgewerkt op: 11-07-2024