Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij je aan, spreken je op straat aan of bellen je op. De afgelopen weken hebben we meldingen ontvangen dat oplichters zich voordoen als (wijk)agent om waardevolle spullen ''veilig'' op te bergen. De politie vraagt nooit naar waardevolle spullen, geld of een pinpas
met -code.

Hoe gaan ze te werk? 

Deze nepagent vertelt, telefonisch of aan de deur, dat er onlangs is ingebroken in de buurt en dat er een risico bestaat dat de bewoner ook slachtoffer wordt. Vervolgens stellen ze voor om waardevolle spullen, zoals sieraden of geld, op te bergen in een kluis op het politiebureau. Deze nepagenten dragen in enkele gevallen zelfs een uniform dat lijkt op die van de politie. 

Wat kun je doen? 

Telefonisch gesprek

  • Word je gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn, noteer dan de naam van degene die u gebeld heeft en het telefoonnummer dat gebruikt werd en hang dan direct op;
  • Bel de politie via 0900-8844 en controleer of je echt gebeld bent door een politiemedewerker.

Aan de deur

  • Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag om het politiepersoneelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook de politie via 112. Een echte politieagent vindt het helemaal niet erg om te wachten terwijl je controleert of alles in orde is.
  • Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.

Meer informatie

Je vindt meer informatie over babbeltrucs op deze webpagina. Of lees de informatie op de website van de politie.

Laatst bijgewerkt op: 11-10-2024