Eerste 113-plaquette op Wereld Suïcide Preventie Dag

Maandag 9 september onthulde wethouder Peter van Steende de eerste 113-plaquette bij een bankje bij de ruïne in de vesting Heusden. Deze plaquette maakt deel uit van de '1K Z1E J3' (ik zie je) campagne. Deze campagne wil het voorkomen van zelfmoord bespreekbaar maken. Het initiatief valt samen met Wereld Suïcide Preventie Dag. Dat is een wereldwijd moment om aandacht te vragen voor dit gevoelige thema.

Semme en Kai
Semme en Kai liepen vorig jaar de 80 van de Langstraat om aandacht te vragen voor zelfmoordpreventie. Met de plaquette zetten zij hun inspanningen voort in de gemeente Heusden. Tijdens hun wandeling deelden zij hun persoonlijke verhalen over de uitdagingen waar jonge mensen vandaag de dag mee te maken hebben. Dit leidde al tot meerdere onthullingen van 113-plaquettes in de regio ’s-Hertogenbosch. En nu dus ook in Heusden.

Telefoonnummer 113
Op plaquette staat een QR-code die verwijst naar www.113.nl, de website van 113 Zelfmoordpreventie. Daar kunnen mensen in crisis direct hulp kunnen krijgen. Het nummer 113 staat ook op de plaquette. "We willen het taboe rond zelfmoord doorbreken en hulp bereikbaar te maken voor iedereen die het nodig heeft," vertelde wethouder Peter van Steen tijdens de onthulling. Dat past ook bij het motto dat onze inwoners meegaven voor de toekomst van onze gemeente: samen thuis in Heusden.

Nog negen bankjes
In de komende maanden zullen er nog negen bankjes in de gemeente Heusden worden voorzien van een 113-plaquette. Deze bankjes worden geplaatst op locaties waar jongeren en jongvolwassenen vaak samenkomen. Zo dragen we bij aan een zorgzame omgeving waarin mensen elkaar zien en ondersteunen.

 

Laatst bijgewerkt op: 17-09-2024