Leven met dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. Het is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een moeilijke en heftige hersenziekte die veel vragen oproept. De meest voorkomende type dementie is de ziekte van Alzheimer. Maar er zijn veel meer soorten.

De diagnose dementie roept vaak veel vragen op. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met geheugenverlies? Hoe ga je om met iemands veranderende karakter? Of wat doet het met je als iemand van wie je zoveel houdt zo achteruit gaat? Via Alzheimer Nederland kun je brochures en een informatiepakket aanvragen.

Rol van mantelzorger
De diagnose 'dementie' bij een naaste kan betekenen dat je de rol van mantelzorger op je moet nemen. Mantelzorgen kun je niet alleen. Ondersteuning is hierbij belangrijk, zodat jij ook even wat lucht krijgt. In Heusden is er daarom het Steunpunt Mantelzorg, waar je als mantelzorger met al je vragen terechtkunt.

Meer informatie
Meer informatie over een dementievriendelijk Heusden lees je op www.dementievriendelijkheusden.nl. In september organiseren we ook verschillende activiteiten. Deze vind je ook op de website. Net als tips voor hoe je om kunt gaan met dementie.

 

Laatst bijgewerkt op: 30-08-2024