Minder bruikbare kleding door slechte kwaliteit

Bij de textielinzameling zien we steeds vaker kleding van zeer slechte kwaliteit. Dit komt door de opkomst van zogenaamde (ultra)fast fashion. Dit is goedkope kleding die niet lang meegaat. Vaak komt deze kleding van bijvoorbeeld goedkope onlinewinkels. De kleding wordt binnen enkele dagen ontworpen en gemaakt. Vaak worden de makers van deze kleding (ook kinderen) uitgebuit.

Deze kleding ziet er vaak mooi uit maar de kwaliteit is slecht. Helaas is deze kleding dan ook niet geschikt voor hergebruik of doorverkoop. Textiel- en kringloopbedrijven moeten deze kleding dus als restafval laten verbranden.

Kwalitatief goede kleding kan heel goed worden hergebruikt. Gooi het in de textielcontainer of lever het in bij een kringloopwinkel. Zo krijgt jouw kleding een tweede kans. Ook is het duurzaam om tweedehands kleding te kopen via bijvoorbeeld Marktplaats of een kledingapp als Vinted.

Je kunt ook een zogenaamde Swap party geven. Op een Swap party ruil je kleding met elkaar. Een leuke en gezellige bijeenkomst en een slimme manier om, voor een leuke prijs, kleding te scoren! Goed dus voor het milieu én je portemonnee!

 

Laatst bijgewerkt op: 22-10-2024