Nieuwe inzichten leefplek huismus, gierzwaluw, spreeuw en vleermuizen

Sinds april onderzoeken de ecologen van NatuurInclusief B.V. de leefplek en populatieomvang van de huismus, gierzwaluw, spreeuw en vleermuizen in Heusden. Inmiddels hebben ze een aantal interessante bevindingen gedaan. Het veldonderzoek loopt nog tot en met september.

Het veldonderzoek dat NatuurInclusief B.V. voor ons uitvoert is onderdeel van het soortenmanagementplan (SMP) dat we als gemeente samen met woningbouwcorporatie Woonveste opstellen. Het SMP is een plan waarbij verschillende beschermde soorten in kaart worden gebracht en een boost krijgen, zodat bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen door kunnen gaan. Voor Heusden wordt voor verschillende beschermde gebouwbewonende diersoorten een SMP opgesteld. Het veldonderzoek dat NatuurInclusief B.V. uitvoert beperkt zich tot de huismus, gierzwaluw, spreeuw en verschillende vleermuizen.       

Verschillende resultaten

De afgelopen tijd zijn verschillende waarnemingen gedaan. Zo zijn er verschillende kraamverblijven van gewone dwergvleermuis en laatvlieger aangetroffen. Ook nestlocaties van gierzwaluw, huismus en spreeuw zijn in kaart gebracht.

Vervolgonderzoek naar vleermuizen

Van 1 augustus tot en met september is er onderzoek naar vleermuizen. Dit onderzoek vindt ’s avonds en ’s nachts plaats. De ecologen zijn te herkennen aan hun gele hesjes met 'NatuurInclusief' achterop.           

Meer weten over het SMP of natuurvriendelijk (ver)bouwen of isoleren?     
Neem dan een kijkje op www.heelheusdenduurzaam.nl 

Laatst bijgewerkt op: 14-08-2024