Red jezelf, red je vriendje

Popduiken, wakzwemmen en een vriendje redden, zomaar een paar onderdelen van het programma ‘Red jezelf, red je vriendje’. Jaarlijks duiken alle groep 7 leerlingen van de Scala-scholen en de Vlechter 2 uur lang in zwembad Die Heygrave. Vooraf staat de hal vol met gespannen gezichtjes; ze weten niet wat ze kunnen verwachten. Het is een pittig programma, deels met normale kleding aan. Achteraf zijn de angstige gezichtjes weg. Ze zijn moe maar voldaan én hebben een hoop stoere verhalen.

Belangrijk
Dit jaar kwam het programma even in gevaar toen de samenwerking met een sportopleiding stopte. Het belang is echter te groot vinden scholen en gemeente dus staan er dit jaar geen studenten maar ervaren zweminstructeurs langs het bad. Of zoals wethouder Peter van Steen zegt: ”’Red jezelf, red je vriendje’ vergroot het zelfvertrouwen van de jeugd en maakt ze bewust van de risico’s van zwemmen. Spelen in het water is heel anders dan zwemmen zoals ze tijdens de zwemles geleerd hebben. Dit programma geeft ze inzicht in hun eigen vaardigheden.”

Het sport- en beweegteam van Scala is tevreden over de samenwerking: “Complimenten aan de zweminstructeur. Elke week krijgen ze weer een flinke groep onbekende kinderen voor zich.” De zweminstructeurs zien grote verschillen tussen de scholen onderling: “We hopen dat ouders het advies dat we meegeven ook oppakken. Af en toe eens echt zwemmen, in plaats van alleen maar spelen in het water, vergroot de zwemvaardigheid.”

Alleen de kinderen met tenminste een zwemdiploma A mogen deelnemen. Kinderen zonder diploma worden gewezen op de mogelijkheden voor het alsnog behalen van een diploma. Per groep 7 klas heeft gemiddeld één kind in de gemeente Heusden geen zwemdiploma. 

Laatst bijgewerkt op: 19-07-2024