Uitbreiding natuurgebied Vlijmens Ven

De afgelopen jaren is er ten zuiden van Vlijmen prachtige en zeldzame natuur bijgekomen. In het Vlijmens Ven liggen uitgestrekte blauwgraslanden met talloze soorten bloemen en planten, met daartussen tientallen sloten vol waterleven. Natuurmonumenten heeft dit gebied recent uit kunnen breiden met een langgerekt stuk grond aan de Vendreef (Vlijmen). Dit voormalige landbouwperceel zal dezelfde verandering ondergaan. Over een paar jaar zullen hier hopelijk net zoveel orchideeën en ratelaars bloeien en zullen er net als in de rest van het Vlijmens Ven insecten zoemen.

Natuur is niet vanzelfsprekend
Door het jarenlange gebruik als landbouwgrond is de bodem heel voedselrijk geworden. Het nieuwe deel van het Vlijmens Ven zal daardoor net als het huidige natuurgebied niet vanzelf veranderen in de kleurrijke, natte schraallanden en blauwgraslanden die gewenst zijn. Daarom wordt de komende tijd de bovenste laag grond afgegraven en wordt er maaisel uit het Vlijmens Ven op dit perceel verspreid,. Dit allesom de natuur een zetje in de rug te geven.

Verkeersmaatregelen

Omdat er duizenden kubieke meters grond afgevoerd moeten worden, zijn er tijdelijke verkeersmaatregelen op de Vendreef. Met de maatregelen wordt de overlast hopelijk beperkt.

Om het gebied in stand te houden en te versterken blijft natuurbeheer nodig. Net als alle andere delen van het natuurgebied, zal dit nieuwe deel in de toekomst ook worden gemaaid. Hiervoor wordt de ingang van het gebied verplaatst, waardoor het voor het verkeer overzichtelijker en veiliger wordt.

Natura 2000
Ondanks dat dit deel van het Vlijmens Ven nog niet voldoet aan alle natuurwaarden, valt dit perceel ook onder het veel grotere Natura2000-gebied Vlijmens Ven. Hierdoor is het gebied beschermd i én kan er gewerkt worden aan de verbetering van de natuurkwaliteit. De Provincie Noord-Brabant stelt vanuit het’ Landelijk Programma Natuur’ geld beschikbaar om kwetsbare Natura 2000-gebieden te herstellen en te versterken.

Laatst bijgewerkt op: 14-08-2024